Иракският премиер Хайдер ал Абади обяви, че "победата е близо", след като обеща отвоюването обратно на Мосул от терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава") в радио обръщение до жителите на града, съобщава „Франс прес”.

Това беше първото подобно обръщение на Абади, макар че не е ясно колко от жителите на Мосул, който беше завладян от ДАЕШ през 2014 г., са чули неговото изказване, след като терористите се стремят да ограничат комуникацията с външния свят.

Днес ние сме близо до вас и вие сте близо до нас, и победата е близо, с Божията помощ”, изтъкнал Абади, става ясно от копие от неговото изявление, разпространено от неговата канцелария.

„Днес ние напредваме, а утре ще бъдем победители заедно, а след това ще работим заедно да възстановим живота и услугите и стабилността за всеки град и село”, зарече се той.

Абади също така призовал жителите на Мосул да сътрудничат с иракските сили за сигурност, като изтъкнал: „Вие днес сте по-близо от когато и да било, преди да бъдете спасени от несправедливостта и жестокостта на ДАЕШ.”

Ирак не е обявил конкретна дата за началото на операцията за възвръщането на града, но различни западни представители посочиха, че може да започне този месец.

Но дори и след като бъде започната операцията, коалицията от разнородни и понякога съперничещи си сили ще трябва да се сражават по пътя си към града – в някои случаи на разстояния от десетки километри – и след това да го обградят, преди да започне настъплението.

Операцията може също така да предизвика мащабна хуманитарна криза, като ООН предупреди, че до 1 млн. души могат да побягнат или да бъдат прогонени от домовете си.

Преди да напуснат града, стотици хиляди жители на Мосул също така ще бъдат в изключителна опасност да попаднат под кръстосан огън, докато ДАЕШ и иракските сили се сражават, и могат да бъдат държани като човешки щитове от екстремистите.