Русия на Путин е чисто проявление на класическия фашизъм на 21 век. Това заяви Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на украинската президентска канцелария, цитиран от "Укринформ".

"В началото на войната Москва се опита да прикрие истинските си цели с различни отричания, сега Кремъл говори само за една цел - унищожаване на Украйна като държава и масово избиване на украинците като нация", каза Подоляк.

Подоляк: С предложението за преговори Русия не търси мир

Подоляк: С предложението за преговори Русия не търси мир

Преговорите целят прегрупиране или отлагане на поражението

Подоляк каза по-рано, че войната не може да завърши с компромис за сметка на украинските територии и живота на украинците.

По думите му, Русия определено трябва да загуби на бойното поле и да плати висока цена за своите престъпления срещу човечеството.

Припомняме, че Украйна отбеляза годишнина от Голодомора от 30-те години.  По този повод, украинският президент Володимир Зеленски в ново видеообръщение в събота настоя, че гладът никога повече не трябва да се използва като оръжие. 

За 93% от украинците Гладоморът е геноцид

За 93% от украинците Гладоморът е геноцид

Това показват резултатите от ново проучване

Украинците преминаха през геноцид. Днес ние правим всичко възможно и невъзможно, за да спрем новата геноцидна политика на Русия. Нов - но подобен на този, който уби милиони хора през 20 век. Ние не се борим само с агресията. Стъпка по стъпка създаваме система, която ще спре агресията, ще премахне последствията от нея и ще гарантира дългосрочна сигурност - сигурността на Украйна, на цяла Европа и на света, убеден е той.