Днес полиция извърши акция в Европейския парламент във връзка с "руска намеса" от страна на асистент, предават от Reuters по информация на федералния прокурор.

Претърсванията са извършени в жилището на служителя в Брюксел, както и офиса му в Европейския парламент. Междувременно френските съдебни власти са претърсили офиса му в асамблеята на Европейския съюз в Страсбург. Действията са част от т.нар. дело "Russiagate". Смята се, че е установен контакт с евродепутати и им е било платено да популяризират руска пропаганда чрез уебсайта на Гласа на Европа.

"Има индикации, че съответният служител на Европейския парламент е изиграл значителна роля в това", посочиха от белгийската полиция.

ЕП заяви, че не може да коментира текущо разследване. Очаква се допълнителна информация по случая.

ЕП е санкционирал Гласът на Европа, след като в края на март избухна скандал за платена пропаганда.

Припомняме, на 10 април ЕП санкционира латвийската евродепутатка по обвинения в шпионаж в полза на Русия.

Разкритите случаи на руски шпионаж зачестяват в редица европейски държави, като днес Полша съобщи за опит за изтичане на информация за военни превозни средства. В понеделник германски офицер беше осъден на три години и шест месеца затвор за шпионаж.

Вчера Швейцария съобщи, че подкрепя затягане на мерките срещу шпиони, насочени по-специално към агентите на руското разузнаване.

WSJ: Русия е наводнила Европа с шпиони и убийци

WSJ: Русия е наводнила Европа с шпиони и убийци

Те са били маскирани като антивоенни мигранти