Началникът на полицията в Ювалди, американския щат Текас, който бе обвиняван заради забавена реакция  при нападението срещу училището, е в административен отпуск, съобщи в сряда началникът на училищния район.

Пийт Аредондо ще бъде заменен на поста. 

Той може да загуби мястото си и в Общинския съвет.

Той поиска отпуск и пропусна заседанието на градския съвет във вторник вечерта, когато останалата част от градския съвет във вторник му отказа отпуск.

Ако пропусне три поредни заседания, съветът може да го отстрани, както поискаха някои членове на обществеността на заседанието във вторник вечерта.

Проверяват действията на полицията след клането в Тексас

Проверяват действията на полицията след клането в Тексас

19 деца и учители загинаха при стрелбата в Увалде

Оправданията на полицията защо униформените са се забавили при получването на сигнала, бяха отхвърлени. 

Аредондо защити действията си в интервю за Texas Tribune, публикувано на 9 юни, заявявайки, че служителите на местопроизшествието не са могли да намерят ключ за отключване на вратата на класната стая до 77 минути след началото на клането.

Въпреки това шефът на обществената безопасност Стивън МакКроу каза на изслушване в Сената на Тексас във вторник, че вратата не е заключена и няма доказателства, че служителите са се опитали да проверят дали е обезопасена, докато други са търсили ключ.

19 деца и двама учители бяха убити през май при най-тежката масова стрелба в училище в страната за десетилетие.

Това отново повдигна дебата за контрола над оръжията в страната. В него се включи и президентът Джо Байдън, за да призове за законодателни промени. 

Нападението бе поредното от серията подобни в страната.

Стрелецът от Тексас предупредил във Facebook за нападението

Стрелецът от Тексас предупредил във Facebook за нападението

Той изпратил три съобщения в социалните мрежи