Полша изпраща още десет германски танка "Леопард 2" в Украйна. Това заяви на пресконференция полският министър на отбраната Мариуш Блашчак, цитиран от "Ройтерс".

Той посочи, че четири танка вече са доставени на Киев, а други десет ще бъдат изпратени тази седмица.

Изказването си Блашчак направи преди среща на министрите на отбраната от страните от Европейския съюз в Стокхолм, на която ще бъде обсъдена сигурността на Европа и подкрепата за Украйна.

"Планирали сме и разговори с германския министър на отбраната Борис Пистриус. Основният проблем, за който ще говорим, е ниската наличност на резервни части за танкове "Леопард", отбеляза той.

Блашчак заяви, че този проблем може да бъде решен предимно от германската оръжейна индустрия, като Полша също е готова да произвежда такива части.

"Готови сме да разкрием сервизен център в Полша, който ще се занимава с ремонта и обслужването на танковете "Леопард", доставени в Украйна", допълни той.

Полша праща днес първите танкове Леопард в Украйна

Полша праща днес първите танкове Леопард в Украйна

Варшава обучава украински танкисти

В Полша се обучават украински танкисти, които да се научат да боравят с германските машини.

Миналия месец Германия се съгласи да изпрати танковете "Леопард 2", считани за едни от най-добрите в арсенала на Запада, като загърби опасенията относно доставянето на тежко въоръжение, което Киев счита за решаващо за победата срещу Русия. Берлин даде зелена светлина и на други страни да изпратят своите бронирани машини германско производство на Киев. От своя страна Москва смята този ход за опасна провокация.

Още няколко държави, сред които Канада, Испания, Швеция и Финландия вече изразиха готовност да изпратят на Украйна гермнски танкове "Леопард 2".

Полша изпраща 14 танка "Леопард 2" на Украйна през март

Полша изпраща 14 танка "Леопард 2" на Украйна през март

Очаква се това да се случи през следващите 2-3 седмици