Израел и Полша се споразумяха да подобрят двустранните си отношения, които се влошиха, след като миналата година Варшава въведе закон, ограничаващ възможността на евреите да си върнат имущество от Втората световна война, съобщава "Ройтерс".

Днес те обявиха, че ще върнат посланиците си.

Този ход бележи промяна за новия израелски премиер Яир Лапид, който като министър на външните работи осъди като "антисемитски и неморален" законопроекта, засягащ собствеността, конфискувана от нацистките окупатори и задържана от следвоенните комунистически управници на Полша.

Дипломатически скандал между Израел и Полша за Холокоста

Дипломатически скандал между Израел и Полша за Холокоста

Полша отменя участието си на Вишеградската четворка в Израел

Беше договорено отношенията да бъдат възстановени в правилния им курс, се посочва в изявление, направено от израелския президент Исак Херцог след разговор с полския му колега Анджей Дуда.

"Двамата президенти изразиха надежда, че всички бъдещи проблеми между Полша и Израел ще бъдат разрешени чрез искрен и открит диалог и в дух на взаимно уважение", се добавя в съобщението.

Канцеларията на Дуда информира, че полският посланик в Израел, отзован по време на скандала, трябва да се върне в страната. Канцеларията на Херцог пък съобщи, че новият номиниран за посланик на Израел в Полша ще връчи акредитивните си писма през следващите дни.

Израел се закани на Полша: Отминаха дните на вреди без последствия

Израел се закани на Полша: Отминаха дните на вреди без последствия

Израелският външен министър нарече полското правителство "антидемократично"