Полският премиер Ярослав Качински нарече днес постигнатия на срещата на ЕС в Брюксел компромис "голям успех" за Полша, предаде БТА, като се позова на ИТАР-ТАСС.

Качински повтори, че предлаганата от Варшава система за изчисляване на гласовете в Съвета на ЕС щеше да бъде по-добра за всички в ЕС, но призна, че по този въпрос Полша не е получила подкрепа от страна на други членки на съюза.

"Предстоят ни още десет години Ница. След това ще има "двойно мнозинство", но с по-силна полска позиция. Блокиращата сила на Полша при тази система ще бъде дори по- голяма, отколкото при системата "корен квадратен", каза на пресконференция полският правителствен ръководител.

"Тази нощ Полша много напредна в ЕС", обобщи Ярослав Качински.

Като успех той определи и това, че в новия договор да бъде вписан принципът от Янина, тоест възможността група страни да постигнат отлагане на решение на Съвета по конкретен въпрос, предаде ПАП.

Премиерът изтъкна, че Полша дължи успеха си в Брюксел преди всичко на брат му, президента Лех Качински.

Полската агенция отбелязва, че по този начин премиерът е реагирал на упреците, че именно той, разговаряйки с брат си по телефона, е взимал решенията, а не държавният глава, който представляваше страната на срещата в Брюксел.

Премиерът каза, че в решаващата нощ на срещата той е водил само един кратък разговор с президента на Франция и е благодарил по телефона на британския премиер Тони Блеър за усилията му да бъде взета предвид полската позиция.