Полските власти обмислят възможността да затворят последните два действащи гранични пункта на границата с Беларус. Това съобщи в събота полският външен министър Радослав Сикорски, цитиран от TVN24.

"Във връзка с действията на Беларус обмисляме затварянето на всички гранични пунктове, засега проучваме дали това ще се отрази на полската икономика", каза министърът.

Той подчерта още, че случващото се на източната граница в момента е напълно контролирана операция от руските и беларуските служби. Това, което е особено шокиращо, е, че хора са инструктирани от служители на беларуската държава как да удрят полски войник, полски граничар. Това е напълно недопустимо, каза той.

Той припомни, че Финландия вече затвори граничните си пунктове с Русия.

Военната жандармерия на Полша ще патрулира по границата с Беларус

Военната жандармерия на Полша ще патрулира по границата с Беларус

Варшава засилва охраната след убийството на граничар

Припомняме, че по-рано през юни стана ясно, че военните части на полската жандармерия ще помагат на армията на страната при патрулирането на границата с Беларус.

Началникът на жандармерията предложи това решение на министъра на отбраната на Полша Владислав Косиняк Камиш след смъртта на войник, намушкан с нож при защита на границата. Сикорски, отправи категорично искане към беларуските власти да идентифицират и екстрадират лицето, отговорно за убийството.

На беларуския шарже д'афер в Министерството на външните работи беше връчена официална протестна нота.

В края на миналия месец войник от 1-ва полска бронетанкова бригада беше намушкан с нож от мигранти, които се опитваха да преминат през оградата на полско-беларуската граница. Военните съобщиха, че военнослужещият, назован само като Матеуш, е починал в болница в четвъртък.

Беларус заяви, че е готов за едностранно или двустранно разследване на смъртта на полския войник, но при условието Варшава да предостави "конкретна информация за обстоятелствата".

Беларус ще разследва смъртта на полски войник на границата, но при условие

Беларус ще разследва смъртта на полски войник на границата, но при условие

Настоява Варшава да предостави "конкретна информация за обстоятелствата около трагедията"

На полско-беларуската граница има шест контролно-пропускателни пункта. По инициатива на полската страна четири не функционират, а на петия са въведени ограничения за беларуски камиони. Към момента движението на леки автомобили през ГКПП Тереспол - Брест е възможно в нормален режим.

Варшава редовно обвинява Минск мигрантския натиск на граждани от Близкия изток и Африка към границата. Според полската гранична служба от началото на годината са регистрирани повече от 19 хиляди опита за незаконно влизане в страната от Беларус.