Хиляди протестиращи излязоха по улиците на полската столица Варшава днес, като се противопоставиха на екологичните разпоредби на Европейския съюз, които по техни думи гонят фермерите от бизнеса. Това предават от Reuters.

Към фермерите са се присъединили и представители на други клонове на профсъюза "Солидарност", които организираха протеста, като миньори и работници от автомобилния сектор.

Сред море от полски знамена и банери на "Солидарност" са се размахвали плакати с лозунги като "Долу Зелената сделка, долу Европейския съюз" и "Зелената отрова".

"Това повишава разходите за производство, повишава разходите всеки ден, разходите за отопление, разходите за енергия", заяви пенсиониран фермер от Гройец, Централна Полша, на въпрос за Зелената сделка.

Към протестиращите са се присъединили също политици от предишното националистическо правителство, които обвиняват проевропейската администрация на Доналд Туск, че отстъпва на Брюксел за сметка на полските граждани. Правителството на Туск отхвърля подобни твърдения, като посочва, че техните предшественици са навредили на отношенията на Полша със западните съюзници и същевременно не са предприели действия за подпомагане на сектори като селското стопанство.

Страните от ЕС разделени за зелената програма на блока

Страните от ЕС разделени за зелената програма на блока

Унгария блокира важен екологичен законопроект

Припомняме, през последните месеци фермерите в Полша, както и в други държави в Европейския съюз излязоха на протести срещу евтиния внос на храни от Украйна и ограниченията, наложени им от Зелената сделка на ЕС за справяне с изменението на климата.

Фермерите вече спечелиха отстъпки от ЕС и полското правителство, което заяви, че ще изплати субсидии в размер на над 526 млн. долара, за да компенсира фермерите за ниските цени на зърното. Според тях обаче това не е достатъчно.

Въпреки това миналия месец фермери решиха да вдигнат блокадата на граничните пунктове с Украйна. Тези протести по границата се проточиха с месеци и влошиха двустранните отношения на държавите, както и търговията на Украйна.

Като демонстрация на засилено недоволство членовете на полския съюз на фермерите "Orka" започнаха седящ протест, по данни на Polskie Radio SA. Те ще останат там, докато молбата им за среща с премиера Туск не бъде удовлетворена.

Българският фермерски съюз иска преразглеждане на Зелената сделка

Българският фермерски съюз иска преразглеждане на Зелената сделка

Земеделците предлагат промени в помощ на сектора