Полските фермери в понеделник сутринта завършиха протеста си на последния от блокираните контролно-пропускателни пунктове на границата с Украйна, пише руската служба на BBC.

"Регистрирането и преминаването на товарни автомобили през границата в две посоки се извършва както обикновено", съобщиха от Държавната гранична служба на Украйна.

Според "Украинская правда", позовавайки се на Държавната гранична служба, всички контролно-пропускателни пунктове на границата с Полша в момента са деблокирани.

В същото време, според наличната информация, камионите превозващи зърнени култури няма да бъдат допускани да влизат в Полша през Рава Руска. Този вид товари могат да пътуват през територията на Полша само в транзитен режим.

Полският министър на земеделието Чеслав Секиерски каза, че Полша и други гранични страни са засегнати най-тежко от решението на ЕС да либерализира търговията, тъй като притокът на стоки от Украйна несправедливо понижава цените.

Полски фермери отблокираха ГКПП на границата с Украйна

Полски фермери отблокираха ГКПП на границата с Украйна

Регистрирането и пропускането на товарни автомобили в двете посоки се извършва в обичайния режим.

От началото на войната Украйна беше рязко ограничена в способността си да изнася своето зърно. В резултат на това се увеличи натоварването на транспортните коридори, които преминават от Украйна към страните от ЕС. Тяхното функциониране доведе до факта, че зърното започна да става по-евтино за фермерите от Полша, което предизвика напрежение между страните.

Това първо доведе до протести на фермерите, след това те бяха подкрепени от властите - от 16 април 2023 г. имаше забрана за внос на украинско зърно в Европейския съюз - за това решение беше лобирано от съседите на Украйна в ЕС.

Полско-украинската граница бе блокирана и от протестиращите полски шофьори. Припомняме, че протестиращите шофьори на камиони твърдят, че украинските шофьори им подбиват цените.

Шофьорите блокираха няколко пропускателни пункта с Украйна от 6 ноември, настоявайки Европейският съюз (ЕС) да възстанови система, при която украинските компании се нуждаят от разрешителни за работа в блока и същото за европейските шофьори на камиони, за да влязат в Украйна.

Първоначално протестът засегна три пункта, но след това беше разширен до четири.

Блокадата срина износа на храни от Украйна, взе и жертви сред украински шофьори на камиони.

Цените на зърнените стоки остават стабилни по световните борси

Цените на зърнените стоки остават стабилни по световните борси

Софийската стокова борса тази седмица пък отчете голямо разнообразие от сделки с масла