В "Туитър" се появи публикация, която се позовава на полетна информация, според която самолетът на американския държавен секретар Майк Помпео Boeing C-32A (757-2G4(WL)) е пренощувал тази нощ в София.

Помпео вчера беше на посещение в Истанбул, като самолетът днес отново се е върнал в най-големия турски град.

По този повод от българското Министерство на външните работи са казали пред "Сега", че "държавният секретар на САЩ не е бил и не се намира в България", като са препратили към летище "София" и РВД за повече информация по темата. 

По-рано беше съобщено, че вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган не е намерил време да разговаря с пристигналия в югоизточната ни съседка Помпео.

"Както държавният секретар, така и турските официални лица, включително външният министър Чавушоглу и, смятам, също и президентът Ердоган, биха искали това да се случи, но в крайна сметка не се получи, защото графикът на президента Ердоган се промени и не успя да отговори на параметрите, които поставихме в основата на посещението на държавния секретар", отбеляза представител на Държавния департамент на пресконференция в Истанбул.

Той призна наличието на разногласия между Вашингтон и Анкара, но на въпрос за причината за инцидента той отговори, че работата била в графика на турския държавен глава.

"Не мисля, че турските власти чувстват, че са били отблъснати. В крайна сметка това беше въпрос на график. И говорейки за същността на въпроса, турците знаят много добре какви са нашите виждания по въпросите, по които не сме съгласни с тях", добави дипломатът.

Ердоган не намери време да се срещне с Помпео

Ердоган не намери време да се срещне с Помпео

Държавният департамент се опитва да омаловажи случилото се