Държавният секретар на САЩ Майк Помпео приключи изненадващото си еднодневно посещение в Кабул без да направи изявления за разговорите си с двамата политици, които се самообявиха за победители в президентските избори в Афганистан, проведени през септември, предаде "Свободна Европа".

Помпео пое ролята на посредник между Ашраф Гани - действащия президент на страната, и основния му политически опонент - бившия премиер Абдула Абдула.

Държавният департамент на САЩ съобщи, че Помпео е отпътувал от Кабул за столицата на Катар - Доха. Там той ще се срещне с на 2 и 3 март с представители на талибаните, чиято делегация се оглавява от Мула Барадар. Американският държавен секретар вероятно ще продължи усилията да убеди партньорите си в преговорите за необходимостта от спазване на мирното споразумение, сключено между тях и Вашингтон в края на февруари тази година.

Агенция AP съобщи, с позоваване на официални източници от Кабул, че Помпео е дал на Гани и Абдула срок до днес, за да постигнат компромис в спора си за официалните резултати от президентските избори.

Помпео: Нямаме тайни договорки с талибаните

Помпео: Нямаме тайни договорки с талибаните

Изпълнението му е секретно