Украйна проведе поредната размяна на пленници, като върна у дома 10 украински военнослужещи, съобщи Руската служба на Би Би Си.

Според Ондрий Ермак, началник на кабинета на украинския президент, сред освободените са един офицер и девет редници и сержанти. Всички те са военнослужещи от въоръжените сили на Украйна. Най-възрастният освободен боец ​​е на 55 години, а най-младият - на 21 години.

Освен това руската страна е предала тялото на американския доброволец, ветерана от американската армия Джошуа Алън Джоунс, "който се биеше за Украйна и загина в битка," добави Ермак.

Джоунс е служил в "Чуждестранния легион" и е загинал на 23 август в Донецка област.

За кого са разменени украинските военни, от кабинета на президента не уточняват.

"Ние продължаваме да работим, докато не върнем всички наши хора у дома", каза Ермак.

Размяната на пленници е практически вероятно единствената област, в която се осъществява контакт между украинската и руската страна. Последната такава размяна бе осъществена на 17 октомври, когато двете страни размениха по 110 души.

На 22 септември лидерът на донецките сепаратисти Денис Пушилин съобщи също за голям обмен на военнопленници с Киев. Като част от размяната бяха освободени 55 руски и проруски войници, както и украинският политик Виктор Медведчук. 215 души бяха предадени на Киев, включително представители на украинските батальони, които Москва нарича "националистически". Тогава бяха освободени и чуждестранни бойци, включтелно осъдени на смърт от проруските сепаратисти в Донецк. За освобождаването им се твърди, че изиграл роля престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамад бин Салман и руския бизнесмен Роман Абрамович, който ги е извел с личния си самолет.

"Животът на децата ни е на първо място" - колко ценен е Виктор Медведчук за Кремъл

"Животът на децата ни е на първо място" - колко ценен е Виктор Медведчук за Кремъл

Изявленията за размяната 55 за 215 идват в пъвия ден на мобилизацията