Mинистерството на външните работи на Португалия привика във вторник посланика на Иран, за да осъди съботната атака срещу Израел от Техеран и да поиска незабавното освобождаване на плаващия под португалски флаг контейнеровоз MSC Aries, предава "Ройтерс".

Министерството съобщи в изявление след срещата, че "ще изчака резултатите от тази официална мярка и ще оцени всички допълнителни стъпки в зависимост от тях".

В изявлението се казва, че Португалия е поискала освобождаването на екипажа, "тъй като дадените досега обяснения не се считат за последователни".

Техеран заяви в понеделник, че Иранската революционна гвардия е заловила товарния кораб - за който се твърди, че е свързан с Израел - в Ормузкия пролив за "нарушение на морските закони".

Иран извърши масирана атака с ракети и дронове в събота в нападение, което Техеран предприе като отговор след предполагаем израелски удар срещу консулството му в Дамаск на 1 април.

Международната корабна линия MSC, която управлява Aries, съобщи, че работи "със съответните органи" за безопасното връщане на кораба и на неговия 25-членен екипаж.

MSC наема Aries от Gortal Shipping, филиал на Zodiac Maritime. Zodiac е частична собственост на израелския бизнесмен Еял Офер.

Португалия иска обяснения от Иран за отвлечения търговски кораб

Португалия иска обяснения от Иран за отвлечения търговски кораб

Пиратство в XXI век