Огромното мнозинство от младите араби все повече отхвърлят терористичната групировка ДАЕШ („Ислямска държава”) и смятат, че терористите няма да успеят да създадат халифат. Това установява ново проучване, цитирано от „Гардиън”.

Само 13% от арабските младежи са посочили, че биха могли да си представят себе си да подкрепят ДАЕШ, дори ако терористите не използват толкова много насилие, което е спад в сравнение с миналата година, когато 19% от арабските младежи са отговорили положително по темата.

50% от младите в Арабския свят виждат ДАЕШ като най-големият проблем, пред който е изправен Близкия изток, в сравнение с 37% през миналата година, сочи проучването сред арабската младеж, което се провежда ежегодно.

Обаче безпокойството нараства в целия регион, след като хроничната липса на работни места и възможности са цитирани като основен фактор за подхранването на набирането на терористи. В 8 от 16-те държави, участвали в проучването, проблемите със заетостта са били по-голям притегателен фактор за рекрутиране на членове от страна на ДАЕШ от екстремните религиозни възгледи.  

Осмото поред проучване дава моментна снимка на стремежите на 200 млн. души. То установява, че 5 години след започването на Арабската пролет, повечето младежи дават приоритет на стабилността пред демокрацията. Оптимизмът, че регионът на Близкия изток би бил по-добре като последица от въстанията през 2011 г., постоянно намалява.  

През 2016 г. само 36% от младите хора изтъкват, че чувстват, че Арабският свят е в по-добро състояние след катаклизмите, което е спад в сравнение с 2012 г., когато подобно становище са изразили цели 72 процента. Мнозинството (53%) са съгласни, че поддържането на стабилността е по-важно от насърчаването на демокрацията (28%). През 2011 г. 92% от арабските младежи са заявили, че „живеенето в демокрация” е тяхното най-съкровено желание.

Безпокойство относно лошите перспективи за работните места се наблюдава в целия Арабски свят, където един на всеки четвърти младеж между 15 и 24 години е безработен – най-високата младежка безработица на планетата, според Световната банка. Международната организация по труда смята, че до 75 млн. млади хора са без работа в арабските страни.  

Проучването се основава на 3500 интервюта по цялата гама от проблеми с респонденти на възраст между 18 и 24 години.