Позицията на Европейския съюз (ЕС) по отношение на Сирия не се е променила. Това заяви Жозеп Борел, върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност и заместник-председател на Европейската комисия (ЕК).

Борел направи изявлението след среща с генералния секретар на Лигата на арабските държави (ЛАД) Ахмед Абул Гейт.

Подчертавайки, че ЛАД е много важен партньор за ЕС, Борел заяви, че "В продължение на години си сътрудничим тясно по важни въпроси и за двама ни, като борбата с тероризма, неразпространението, човешките права или Близкоизточния мирен процес."

Арабската лига приема обратно Сирия

Арабската лига приема обратно Сирия

Страната беше изключена от организацията преди повече от десетилетие

Шефът на ЕС обяви, че срещата на министрите ЕС-ЛАД е била насрочена за тази седмица, но се е наложило да бъде отложена поради обратното приемане на Сирия в Лигата на арабските държави.

"Повторното приемане на Сирия в ЛАД е суверенно решение и ние го уважаваме напълно. Но също така виждаме, че това беше направено в ситуация, когато Сирия не направи никакви значими усилия за разрешаване на конфликта. Нашата позиция по отношение на сирийския режим не се е променила и няма да се промени, докато не постигне напредък в съответствие с резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН.", заяви Борел. 

Освен това той твърди, че към този момент няма сериозна отговорност от страна на Сирия.

САЩ отказват да нормализират отношенията със Сирия

САЩ отказват да нормализират отношенията със Сирия

Настояват за истински политически напредък, подпомаган от ООН

Борел обаче подчерта, че ЕС иска да задълбочи своята ангажираност и диалог с Арабската лига, по-специално с Комитета на Лигата за Сирия.