Германското правителство разкритикува остро "неприемливото" поведение на протестиращите по време на масовия митинг срещу ограниченията заради новия коронавирус (COVID-19), при който стотици бяха арестувани, а някои се опитаха да щурмуват Райхстага, сградата, където днес се помещава германския Бундестаг (долната камара на парламента), съобщава "Франс прес".

Райхстагът е "символичният център на нашата демокрация", изтъкна вътрешният министър Хорст Зеехофер пред "Билд".

Протестиращи срещу  противоепидемичните мерки опитаха да нахлуят в Райхстага

Протестиращи срещу противоепидемичните мерки опитаха да нахлуят в Райхстага

Разкъсаха полицейския кордон...

"Неприемливо е да виждаме екстремисти и създатели на проблеми да го използват за свои цели", подчерта германският вътрешен министър.

Полицията обяви, че около 38 000 души, двойно повече от очакваното, са се събрали в Берлин вчера, за да протестират срещу мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса, като носенето на маски и физическото дистанциране.

Снощи няколкостотин протестиращи пробиха бариери и полицейски кордон, за да се изкачат по стълбите, водещи към входа на Райхстага.

Те бяха възпрепятствани да влязат в сградата от полицията, която използва лютив спрей и арестува няколко души.

Полицията разпръсна многохиляден протест в Берлин против мерките срещу COVID-19

Полицията разпръсна многохиляден протест в Берлин против мерките срещу COVID-19

Защото не спазвали изискванията за носене на предпазни средства

Райхстагът, където заседават германските депутати, има мощна символична роля в страната.

Сградата с известния си купол, беше изгорена от нацистите през 1933 г. в акт, целящ да унищожи останалото от германската демокрация между двете световни войни.

"Плурализмът на мнения" е "характеристика за доброто функциониране на обществото", каза Зеехофер, ала настоя, че "свободата на събранията достига своите граници, когато се потъпкват обществените правила".

Около 300 души бяха арестувани при сблъсъци с полицията пред Райхстага, но също и пред руското посолство, което се намира недалеч от там, в центъра на града, където протестиращите хвърляха бутилки по полицаите.