Международно признатото правителството на Либия скоро ще се опита да отблъсне силите на ген. Халифа Хафтар, които от месеци атакуват столицата Триполи. Това обяви вътрешният министър, цитиран от "Ройтерс".

"Правителството на националното единство и неговите сили не искат да виждат Триполи всеки ден под обстрел и то ще отблъсне тези сили (на Хафтар) далеч от Триполи", подчерта Фати Башага.

2-ма турски военни загинаха в Либия

2-ма турски военни загинаха в Либия

Това съобщи турският президент Реджеп Ердоган

Бомбардировките около столицата се засилиха през последните дни, а обстрелите многократно затваряха единственото функциониращо летище в Митига, контролирано от правителството на националното единство.

Ескалацията е най-сериозната след обявеното спиране на огъня на 12 януари, а Башага каза, че правителството на националното единство смята, че Хафтар е започнал ново нападение.

"В петък повече от 60 ракети паднаха в Митига, а 60 ракети паднаха в Триполи в събота... така че сега той започва атаката си", отбеляза Башага, допълвайки: "Нашата отбрана също ще премине в нападение, защото няма надежда за спиране на огъня", добави той.

16 турски войници и над 100 сирийски наемници убити в Либия

16 турски войници и над 100 сирийски наемници убити в Либия

Правителството на националното съгласие използва спирането на огъня, за да разположи сирийски наемници в Либия

Запитан дали правителството на националното единство ще започне военно настъпление през следващите дни, той отговорил "определено".

Хафтар започна офанзивата си срещу Триполи миналата година, след като настъпи от крепостта си в Източна Либия с помощта на Обединените арабски емирства (ОАЕ), Египет и Русия.

През януари Турция започна да изпраща част от силите си и присъдружни сирийски бойци в подкрепа на либийското правителство. Башага заяви, че това е "създало военен баланс", което трябвало да доведе Хафтар към диалог.

Башага призова САЩ и Великобритания да окажат натиск върху страните, подкрепящи Хафтар, и каза, че Либия е изправена пред голяма хуманитарна криза, ако международната общност не се намеси.

Не се намесвайте в региона, атакува Ердоган ЕС за Либия

Не се намесвайте в региона, атакува Ердоган ЕС за Либия

Ердоган в същото време приветства решението на подкрепяното от ООН правителство на Либия