Преговорите за мир в Сирия между режима и опозицията започнаха в европейската централа на ООН в Женева, но без участието на главната опозиционна група, съобщават световните информационни агенции.

Това са първите разговори за слагане на край на гражданския конфликт в страната след провала на двата тура на вътрешносирийския диалог през 2014 г. 

Преговорите започнаха със среща между специалния представител на ООН за Сирия Стафан де Мистура и официалната делегация на Дамаск, водена от сирийския представител в ООН Башар Джаафари.        

Главната делегация на сирийската опозиция заяви, че няма да участва, докато не престанат правителствените и руските бомбардировки срещу цивилно население и не бъде вдигната блокадата на районите под контрола на бунтовниците.     

По-рано представител на опозицията заяви, че могат да изпратят в Женева своя малка делегация, за да обсъдят позициите на групировката с представители на ООН.    

Де Мистура ще проведе среща с умерената сирийска опозиция на 1 или 2 февруари, съобщи руският постоянен представител в женевската централа на ООН Алексей Бородавкин.