Лидерите на партиите от управляващата популистка коалиция в Италия спорят във връзка с мигрантите, изоставени в морето на борда частни спасителни кораби, съобщава "Асошиейтед прес".

На борда на кораба Sea-Watch 3 се намират 32-ма мигранти, спасени на 22 декември от лодки на трафиканти, тръгнали от бреговете на Либия, докато 17 други мигранти бяха спасени няколко дни по-късно от друг частен кораб, също в района на Южното Средиземноморие.

2 262 мигранти са загинали в Средиземно море през 2018 г.

2 262 мигранти са загинали в Средиземно море през 2018 г.

113 482 души са пресекли акваторията

Спасителните плавателни съдове са потърсили прибежище от бурните морски води край бреговете на Малта, където са сменили екипажа и са натоварили провизии.

Италианският вицепремиер Луиджи ди Майо, който оглавява антиелитисткото движение "Пет звезди", настоя Малта да разреши на мигрантите да слязат от корабите, за да може Италия да приеме 10 майки и техните деца. Ала другият вицепремиер и лидер на крайнодясната партия "Лига" Матео Салвини отвърна, че Италия няма да приеме нито един от тези мигранти.

Малта няма да разреши на мигрантите слизане от корабите на нейна територия, твърдейки, че те са спасени извън района за търсене и спасяване.

Малта спаси 69 мигранти, други 49 бедстват

Малта спаси 69 мигранти, други 49 бедстват

Пътували са при ужасни условия