Престъпленията, мотивирани от дясна идеология, са се увеличили с близо една четвърт в Германия през 2023 г. Това показва статистика, публикувана от Министерството на вътрешните работи, предаде "Ройтерс".

Данните показват, че за 2023 г. са регистрирани общо 28 945 такива престъпления, като това е ръст от 23,21% спрямо 2022 г. Главно престъпленията са свързани с пропаганда, щети на имущество, обиди, подбуждане към омраза, принуда или заплахи и нарушения на правилата за събиране на обществени места. .

Това изследване се публикува на фона на поредица от атаки срещу политици през последните няколко седмици във все по-поляризирания климат. Една от атаките прати член на Европейския парламент в болница със сериозни наранявания.

Мъж е нападнал бившия кмет на Берлин

Мъж е нападнал бившия кмет на Берлин

Нападението идва на фона на редица нападение над германски политици

Престъпленията, мотивирани от лява идеология, също са се увеличили, като общият им брой за 2023 г. е 7777, което е с 11,48% повече в сравнение с 2022 г.

Насилствените престъпления, мотивирани от десни или леви идеологии, са се увеличили в приблизително в еднаква степен през 2023 г. - съответно с 8,55% и 8,79%, показва докладът на министерството.

Данните подчертават това, което политиците описаха като повишена склонност към политическо насилие в Германия, мотивирано отчасти от дискурс, който се измести надясно.

През последните години подкрепата за крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" нарасна, като я извежда на второ място в повечето национални проучвания на общественото мнение. Но партията беше засегната от разкрития за среща, на която високопоставени членове обсъждаха депортации на граждани от чужд произход и от ареста на помощник на европейски депутат по подозрение в шпионаж в полза на Китай.

Шолц осъди насилието срещу германски политици

Шолц осъди насилието срещу германски политици

ЕС също призова да се разследват случаите и наказват виновните