Филипините нямат планове да предоставят на Съединените щати достъп до повече военни бази, каза президентът Фердинанд Маркос-младши в понеделник, след като страната му почти удвои броя на достъпните за САЩ бази миналата година съгласно пакт за съвместна отбрана, предава Ройтерс.

По-рано Пекин обвини Филипините в "разпалване на огъня", когато Манила увеличи броя на базите, които американската армия може да използва на девет от пет, като новите обекти са разположени близо до потенциални точки на конфликт.

"Отговорът на това е не", каза Маркос в отговор на въпрос дали Филипините ще позволят на САЩ достъп до повече бази.

"Филипините нямат план да създават повече бази или да дават достъп до повече бази", каза той на форум с чуждестранни кореспонденти.

Миналата година Вашингтон и Манила обсъдиха по-нататъшното разширяване на броя на базите, до които силите на САЩ имат достъп съгласно Споразумението за засилено сътрудничество в отбраната (EDCA).

Три от четирите обекта гледат на север към Тайван, а един се намира близо до островите Спратли в Южнокитайско море, където Манила и Пекин имаха чести морски сблъсъци, включващи използването на водни оръдия и тараниране на лодки.

Президентът на САЩ Джо Байдън, който прие в Белия дом Маркос-младши и японския премиер Фумио Кишида миналата седмица на първата по рода си тристранна среща на върха, поиска от Конгреса допълнителни 128 милиона долара за инфраструктурни проекти в деветте бази на Филипините.

Триадата от Източната стая

Триадата от Източната стая

Предвид това, че всяка една държава от триадата САЩ - Япония - Филипините има добри двустранни отношения с другите две

Тримата лидери изразиха "сериозна загриженост" относно "опасното и агресивно поведение" на Китай в Южнокитайско море, през което преминават повече от 3 трилиона долара годишна търговия с кораби. Китай има претенции за цялото море, въпреки припокриващите се претенции от други страни.

Сътрудничеството на трите страни не е "насочено към никого или срещу никого", каза Маркос на форума, а е просто укрепване на връзките между тях.

Задълбочаващият се спор между Китай и Филипините също затруднява Манила да извършва проучвания за нефт и газ в Южнокитайско море, въпреки споразумението между тях да подновят преговорите за съвместно проучване.

"Когато казваме, че бихме искали да изследваме, те настояват, че тези райони са на китайска територия и следователно китайският закон трябва да има предимство", каза Маркос.

"Ние, разбира се, не приемаме това. Казваме, че това е филипинска територия и следователно филипинският закон трябва да има предимство."

Той добави: "Наистина не мисля, че имаме подходящо споразумение и наистина се свежда до въпроса кой закон трябва да се прилага."

Миналата година китайският президент Си Дзинпин каза, че Пекин е готов да поднови преговорите с Филипините за потенциално съвместно проучване на нефт и газ в Южнокитайско море.

Китай скастри Япония и Филипините след срещата им със САЩ

Китай скастри Япония и Филипините след срещата им със САЩ

Пекин се противопоставя на коментарите за "нарастваща заплаха"