Нигерийският президент Гудлък Джонатан е сменил цялото висше военно командване на страната, заяви Рубeн Абати, говорител на държавния глава.

Все още не са обявени официални мотиви за уволненията, но вероятна причина за крайното решение е неспособността на армията да се справи с продължаващия вече четвърта година бунт на ислямистите от Боко Харам в Северна Нигерия. Тяхната цел е въвеждането на шериата в страната и изкореняване на западните нрави от обществено-политическия живот.

Маршалът от военновъздушните сили Алекс Бадех ще замени адмирал Ола Ибрахим като ръководител на военното министерство. Сменени са още шефовете на сухопътните войски, военноморския флот и военновъздушните сили на страната.

През месец май миналата година Джонатан обяви извънредно положение в северните райони, давайки на военните всички правомощия за потушаване на въстанието.

Въпреки това Боко Харам не спира да тероризира властите и мирното население. През декември бойци на движението извършиха кърваво нападение над казармени помещения и авиобаза.

В отговор нигерийската армия организира мащабна акция в град Бама и около границата с Камерун, при която бяха застреляни десетки радикални ислямисти.

Във вторник терористите взривиха кола-бомба в североизточния град Майдугури, убивайки най-малко 17 души и ранявайки десетки други. Според данни на ОНН само през последните 10 месеца борбата с Боко Харам е отнела живота на над 1200 нигерийци, повечето от които цивилни.