Президентите на Полша Анджей Дуда, Латвия Егилс Левитс, Литва Гитанас Науседа и Естония Алар Карис пътуват към Киев, съобщава Укринформ.

"На път към Киев със силно послание за политическа подкрепа и военна помощ. Литва ще продължи да подкрепя борбата на Украйна за нейния суверенитет и свобода. Заедно към победата!", написа Науседа в Туитър.

Публикацията е придружена от снимка, от която става ясно, че пътуването е с влак.

Предстои четиримата лидери да се срещнат с президента Володимир Зеленски.

Зеленски отказа да посрещне германския президент в Киев

Зеленски отказа да посрещне германския президент в Киев

Щайнмайер не бил добре дошъл заради близките си връзки с Русия

Страните ще обсъдят оказването на помощ на украинската армия и на цивилните, както и разследването на военни престъпления, за да се търси отговорност на извършителите.

На 24 февруари руският президент Владимир Путин обяви пълномащабна инвазия в Украйна. Руските войски обстрелват и унищожават инфраструктура и жилищни райони на редица украински градове.

Руската агресия срещу Украйна предизвика обединен отговор от Европейския съюз, който наложи строги санкции на Русия, предостави значителна политическа, икономическа, финансова и военна подкрепа на Украйна и прие милиони украинци, бягащи от войната.

По данни на ООН броят на украинските бежанци е надхвърлил 4,5 милиона.

Вчера стана ясно, че Зеленски е отказал да приеме германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер, който е възнамерявал да посети Киев днес заедно с останалите четирима президенти. Украинският президент е заявил, че Щайнмайер "не е добре дошъл" поради "близките му връзки с Русия".