Прибалтийските страни от ЕС Литва, Латвия и Естония разшириха санкциите си срещу Беларус, като наложиха забрана за пътуване на още длъжностни лица заради фалшифициране на президентските избори и репресиите срещу протестите на опозицията, предаде "Франс прес".

Литовското външно министерство уточни, че трите прибалтийски страни са добавили към черния списък около 100 души, включително съдии, прокурори, полицейски служители за борба с безредиците и служители на президентската администрация.

Кремъл: ЕС се меси в Беларус с непризнаването на Лукашенко

Кремъл: ЕС се меси в Беларус с непризнаването на Лукашенко

Решението да не бъде признат ще усложни диалога между ЕС и Минск

"Времето минава и това е минимумът, който трябва да направим по отношение на онези, които биха хора и евентуално са извършили престъпления", подчерта литовският външен министър Линас Линкевичюс.

Естония, Латвия и Литва бяха първите членове на Европейския съюз, които наложиха санкции срещу Беларус, като включиха в списъка президента Александър Лукашенко и други 29 длъжностни лица на 31 август.

Линкевичюс уточни, че новият кръг от санкции е предизвикан от встъпването в длъжност на Лукашенко като президент в сряда и от непредприемането на подобни действия от страна на ЕС.

САЩ, Великобритания и Канада обявяват санкции срещу беларуски граждани

САЩ, Великобритания и Канада обявяват санкции срещу беларуски граждани

Координиран отговор на трите държави

ЕС реши по принцип миналия месец да наложи санкции срещу режима, но Кипър блокира тяхното одобрение, докато Общността не постигне съгласие за подобни мерки срещу Турция във връзка с проучването на газ в Източното Средиземноморие.

Линкевичюс каза, че "абсолютното мнозинство" от неговите колеги от ЕС одобрява санкциите, като добави, че ЕС трябва да се съгласи и за подкрепата за беларусите, изправени пред бруталността на режима.

"Трябва да продължим работата си по европейските санкции, както и как да осигурим подкрепа на онези, които са пострадали от репресии", настоя той.

Очаква се лидерите на ЕС да обсъдят Беларус и Турция на срещата си следващата седмица.

Китай подкрепя Лукашенко, Беларус очаква визита на Си Дзинпин

Китай подкрепя Лукашенко, Беларус очаква визита на Си Дзинпин

Китай и Беларус са "железни братя" и "партньори"