Предприемачът и основател на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин заяви, че неговата ЧВК се сблъсква с опозиция и опити за намаляване на финансирането, съобщи пресслужбата на бизнесмена.

Според него САЩ "по никакъв начин" не могат да " изместят" ЧВК "Вагнер" от Африка. Според бизнесмена обаче в Руската федерация се води "сериозна борба", целяща да накара компанията да напусне африканския континент.

Както отбелязва Пригожин, "много хора не харесват" факта, че Руската федерация може да води "своя собствена независима политика". В тази връзка бизнесменът посочва, че "има сериозна съпротива и включително опити за намаляване на финансирането", за да не може да поддържа групите на Вагнер в Африка.

ISW: Пригожин принуди руските военни да признаят "Вагнер"

ISW: Пригожин принуди руските военни да признаят "Вагнер"

Путин е изправен пред дилема

По-рано бе съобщено, че американските власти са обезпокоени от нарастващата активност на частната военна компания "Вагнер" в Европа и Африка.

Преди това държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че дейността на ЧВК "Вагнер" в Африка излага на опасност миротворците и служителите на ООН.

Реално до преди няколко месеца съществуването и действията на ЧВК Вагнер бяха отричани от руски официални лица, а организацията е напълно недопустима според руското законодателство. Самият Евгени Пригожин, известен като Готвачът на Путин заради публичния му бизнес с кетъринг, отричаше дейността на "Вагнер" и връзките си с нея. Войната в Украйна, която Кремъл води от февруари 2022 г., му позволи да излезе на светло и дори публично да потвърди своята роля

Присъствието на "Вагнер" в Африка отдавна предизвиква притеснение сред международната общност, като Европейският съюз наложи и санкции на частната армия. Освен активно в гражданската война в Либия, "Вагнер" има сериозно присъствие в Мали и Централната африканска република. 

Африка: Новото бойно поле на Путин срещу Запада

Имперските амбиции на Кремъл