Косово съобщи, че десет полицаи, които не са на служба, са били задържани вчера в Сърбия за разпит, информира "Ройтерс".

Сред тях е и заместник-командир на полицията. Пътническите автобуси, преминаващи транзитно през сръбска територия, са били спрени в продължение на часове.

"Десет косовски полицаи, албанци и сърби, бяха задържани на граничните пунктове. Петима от тях бяха освободени, а петима остават в ареста", спосочиха от вътрешното министерство на Косово.

По-рано пътници разказаха, че най-малко шест автобуса от Косово са били блокирани за часове от сръбската полиция на граничен пункт със съседна Хърватия, преди да им бъде позволено да продължат пътуването си.

Тогава сръбското вътрешно министерство отрече полицията да е задържала някого, нито да се е опитвала да предотврати влизането и преминаването на косовски граждани. То обаче уточни, че контролът и проверките за сигурност са били затегнати, което е довело до по-продължително чакане.

"Всички граждани от Косово имат право на безпрепятствено влизане", увериха от ведомството.

Италия и Унгария внесоха нова поправка по приемането на Косово в Съвета на Европа

Италия и Унгария внесоха нова поправка по приемането на Косово в Съвета на Европа

Предлага се формиране на Съюз на сръбските общини в Северно Косово

Затегнатите проверки се въведоха след решение на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) да препоръча Косово за членство в Съвета на Европа -водещ европейски орган по правата на човека.

В социалната мрежа X премиерът на Косово Албин Курти нарече този ход отмъщение.

"Ден след като ПАСЕ гласува в подкрепа на членството на Косово в СЕ, Сърбия отмъщава на косовските цивилни", изтъкна той.

Сърбия отхвърли подобни обвинения.

Косовското министерство уточни, че заместник-командирът на косовската полиция е Деян Янкович - косовски сърбин, който остава сред задържаните. Нито един от униформените не е бил на служба по време на задържането си.

Пътниците от автобусите, пристигнали на граничния пункт късно във вторник, разказаха, че са им взети документите за проверка и им е наредено да изчакат.

Косово вече е асоцииран член на Парламентарната асамблея на НАТО

Косово вече е асоцииран член на Парламентарната асамблея на НАТО

Това е голяма крачка напред за сигурността и просперитета на Косово и региона

На автобусите е било разрешено да влязат в Сърбия и да продължат към Косово в сряда следобед след чакане от почти 20 часа.

Подобни закъснения бяха докладвани от косовските туристически агенции на сръбската граница с Унгария.

Говорителят на Европейския съюз Петер Стано заяви, че блокът е наясно със ситуацията и ходът на Сърбия представлява нарушение на споразумението за свобода на движение между Белград и Прищина.

Косово, където има етническо албанско мнозинство, обяви независимост от Сърбия през 2008 г. след партизанско въстание и намеса на НАТО през 1999 г.

Сърбия, подкрепяна от своя съюзник Русия, Китай и пет страни членки на ЕС, се противопоставя на независимостта и членството на Косово в международни организации.

Белград и Прищина прекараха години в преговори с посредничеството на ЕС за нормализиране на отношенията си, но напредъкът е бавен и помрачен от кризи и изблици на насилие.

Косово иска разделяне на преговорите с ЕС и Сърбия

Косово иска разделяне на преговорите с ЕС и Сърбия

Курти в понеделник обвини Сърбия в липса на воля за нормализиране на отношенията с Прищина