Прокремълските медии предприеха офанзива срещу хвърления в затвора критик на Кремъл Алексей Навални, целейки да опровергаят оплакванията му за малтретиране и липса на медицинска помощ в неговата наказателна колония, информира "Франс прес".

В сряда 44-годишният Навални обяви, че е започнал гладна стачка с искане за подходящо медицинско лечение в затвора, след като получи силни болки в гърба и изтръпване в краката си.

Навални обяви гладна стачка

Навални обяви гладна стачка

Няма да се храни, докато не бъде извикан лекар да го прегледа

Опозиционната фигура излежава присъда от 2 години и половина по стари обвинения в измами в колония на около 100 км източно от Москва, известна със своята сурова дисциплина.

Прокремълският новинарски сайт Life.ru публикува днес кадри от камери за видеонаблюдение, които според сайта са от наказателната колония на Навални.

Няколко видеоклипа, показващи нещо като затворническо общежитие, показват мъж, силно наподобяващ Навални, облечен в тъмносиня униформа с обръсната глава.

Навални изгубил 8 килограма в наказателната колония

Навални изгубил 8 килограма в наказателната колония

Сега той тежи 85 килограма

Видеоклиповете са от 26 март, малко по-малко от две седмици след като той беше преместен в Наказателна колония №2 край град Покров и ден след като той публично заяви, че здравословното му състояние се е влошило.

Определяйки Навални като "нагъл симулатор", Life.ru написа, че той се разхождал и бил неуважителен към затворническите власти, въпреки че публикуваните видеоклипове нямат звук.

Сайтът не е посочил как се е сдобил с кадрите.

В публикации в социалните мрежи Навални обвини служителите на затвора в "изтезания" чрез лишаване от сън и заяви, че е отслабнал с осем килограма от пристигането си в колонията и преди да обяви гладна стачка.

Меркел и Макрон предупредиха Путин да уважава правата на Навални

Меркел и Макрон предупредиха Путин да уважава правата на Навални

Кремъл да спазва споразуменията от Минск…

В сряда той каза, че финансираната от Кремъл телевизия RT (бившата Russia Today) снима в колонията му.

Той добави, че екипът е бил ръководен от Мария Бутина, която беше осъдена в САЩ за незаконни действия като агент на чуждестранно правителство и излежа повече от пет месеца в поправителен дом, преди да бъде депортирана обратно в Русия през октомври 2019 г.

Бутина днес е потвърдила, че е била в колонията Покров в публикация в канала си в "Телеграм", казвайки, че Навални "изглежда съвсем нормално".

Тя каза, че колонията е "практически образцова" и "прилича на пионерски лагер", имайки предвид съветските летни лагери.

Призив на руски лекари в подкрепа на Навални

Призив на руски лекари в подкрепа на Навални

Медици искат опозиционерът да получи адекватни грижи

"Моето желание за Алексей е, ако сте извършили престъпление, бъдете мъж и излежавайте времето си", отбеляза Бутина.

Навални беше арестуван, след като се завърна в Русия през януари от Германия, където прекара месеци, възстановявайки се от почти фатално отравяне, за което обвинява Кремъл.

Попитан от "Франс прес", сподвижникът на Навални Леонид Волков е заявил: "Ние не коментираме Кремълски информационни бюра."

Силна болка тормози Навални, сподвижници се страхуват за живота му

Силна болка тормози Навални, сподвижници се страхуват за живота му

Искат да бъде освободен от затвора и да бъде прехвърлен в Москва