Руският опозиционер Алексей Навални е изгубил 8 килограма преди да обяви гладна стачка, съобщи екипът му, цитиран от АФП.

Вчера Навални обяви гладна стачка с искане да му бъде осигурено лечение заради болки в гърба и изтръпване на краката.

Навални обяви гладна стачка

Навални обяви гладна стачка

Няма да се храни, докато не бъде извикан лекар да го прегледа

В съобщение във "Фейсбук" екипът му разкри, че преди да бъде докаран в наказателната колония Навални, който е висок 189 сантиметра, е бил 93 килограма.

"Сега той тежи 85 килограма. Това е минус 8 килограма, дори преди гладната стачка", обявиха от екипа и добавиха, че губенето на килограми е свързано с лишаване от сън, което според 44-годишния опозиционер е форма на "мъчение".

Меркел и Макрон предупредиха Путин да уважава правата на Навални

Меркел и Макрон предупредиха Путин да уважава правата на Навални

Кремъл да спазва споразуменията от Минск…

"Те все още не позволяват лекарско посещение", поясниха от екипа му и подчертаха, че все още не е ясна диагнозата на Навални.

44-годишният руски опозиционер Алексей Навални бе задържан на летище "Шереметиево" в Москва по-малко от час след пристигането си от Германия, където се възстановяваше 5 месеца от отравяне с новичок, което се предполага, че е по заповед на президента Владимир Путин.

Руски съд постанови, че той трябва да лежи в затвора 2 г. и 8 месеца за нарушаване на условна присъда от 2014 г. Преди 7 г. Навални бе осъден условно на 3 г. и 6 месеца затвор, но срокът на лишаване от свобода е намален, тъй като почти година опозиционерът бе под домашен арест. Той излежава присъдата си в наказателна колония на около 100 километра източно от Москва.

Призив на руски лекари в подкрепа на Навални

Призив на руски лекари в подкрепа на Навални

Медици искат опозиционерът да получи адекватни грижи

Критикът на Кремъл и активист срещу корупцията се разболя след качването си на самолет в Сибир през август 2020 г. По-късно той бе хоспитализиран в Берлин. Германия твърди, че има доказателства, че Навални е отровен с новичок, но Москва отвръща, че лекарите не са открили следи от отрова.