Европейският комисар по икономическите въпроси Пиер Московиси настоя, че търговският протекционизъм представлява "най-големият риск" за икономическия растеж на континента.

По думите на Московиси, икономиката на еврозоната ще отбележи ръст от 2,3 процента през 2018 г., след като "положителната картина" на икономическия растеж от 2017 г. ще се повтори през следващите няколко години.

Шефът на МВФ предупреди срещу търговския протекционизъм

Шефът на МВФ предупреди срещу търговския протекционизъм

Предупреждава за надвиснали тъмни облаци заради намаляване на фискалните стимули

"Най-големият риск за тази оптимистична перспектива е протекционизмът, който не трябва да се превръща в новото нормално: това само би навредило на онези наши граждани, които най-много трябва да защитаваме", отбеляза еврокомисарят в изявление.

Предупрежденията на Московиси идват, след като Европейският съюз съобщи, че растежът на брутния вътрешен продукт (БВП) в еврозоната се е понижил през първото тримесечие на 2018 г., а инфлацията е била по-ниска на равнище 1,2 на сто през април.

Европейският съюз призова САЩ да не налагат мита върху вноса на стомана и алуминий от Общността и разкритикува американския президент Доналд Тръмп за удължаването на временното освобождаване от митата с още един месец и отлагането на решението му за по-трайно разрешаване на въпроса.

Китай: САЩ налагат протекционизъм и хегемония под предлог националната сигурност

Китай: САЩ налагат протекционизъм и хегемония под предлог националната сигурност

САЩ действали според принципа: "Само аз мога да го притежавам"