Последната група на съпротивата в Афганистан заклейми новото временно правителство на талибаните като "нелегитимно" и предопределено за статут на "париѝ" (презряно, прокажено, б. р.), след като лидерът му Ахмад Масуд призова за национално въстание срещу ислямистките владетели на страната, информира "Франс прес".

Предвождан от сина на легендарния боец ​​на съпротивата Ахмад Шах Масуд, който беше убит през 2001 г. от "Ал Кайда" два дни преди атаките на 11 септември в САЩ, Националният фронт на съпротивата остава непокорен, въпреки че губи контрол над долината Панджшир, заяви говорител на групата.

Той е говорил пред АФП, след като талибаните обявиха временно правителство, съставено от лоялисти хардлайнери.

Талибаните обявиха състава на новото правителство на Афганистан

Талибаните обявиха състава на новото правителство на Афганистан

Изненадващо премиер не е Абдул Гани Барадар

"Разказът за модерните талибани приключи... няма талибани в подкрепа на приобщаващо правителство", отбеляза Али Майсам Назари.

"Това ще стане правителство париѝ, нелегитимно правителство... само погледнете количеството терористи в този кабинет. И ние очакваме те да реформират?"

Назари настоя, че новото правителство не представлява разнообразната етническа мозайка на Афганистан.

Всички най-важни постове отидоха за главатари на талибаните и мрежата "Хакани" - насилствената фракция, известна с извършването на някои от най-кръвопролитните бомбени нападения и самоубийствени атентати в Афганистан през последните години.

Не бяха включени жени.

Стотици протестираха в Кабул срещу намесата на Пакистан в Афганистан

Стотици протестираха в Кабул срещу намесата на Пакистан в Афганистан

Пакистан подкрепя талибаните и им помогна в неотдавнашната им военна кампания

Изключвайки представители от многото етнически групи в Афганистан, включително неговите доста големи шиитски и хазарски общности, и предприемайки атака срещу долината Панджшир, Нарази изтъква, че талибаните са "задълбочили" социалните разделения.

"Етническите групи в Афганистан са против тях", твърди той.

През 20-те години, прекарани от талибаните като бунтовници, афганистанското общество се трансформира в много по-младо население с вкус към по-голяма свобода, добави Назари.

В резултат на това талибаните ще изпитат затруднение да принудят хората да приемат ограничителното им тълкуване на шериата.

Новото правителство на Афганистан не вдъхва оптимизъм на Германия
Обновена

Новото правителство на Афганистан не вдъхва оптимизъм на Германия

Според Хайко Маас страната е изправена пред тройна криза

"Вижте кадрите от Кабул... Жени и мъже, които смело излизат по улиците, невъоръжени и казват на талибаните "стреляйте ни, не ни пука, ние искаме свобода и справедливост", коментира Назари.

"Имате население, което ги мрази. Как талибаните ще управляват страна като тази", запита той реторично.

Назари отбеляза, че протестиращите са били окуражени от аудиопосланието на Масуд в понеделник, молещ афганистанците да "започнат национално въстание за достойнството, свободата и просперитета на страната ни".

Над 70 убити и ранени в Афганистан от безразборна стрелба на талибаните

Над 70 убити и ранени в Афганистан от безразборна стрелба на талибаните

Талибаните забраниха на жените да влизат в промишлената зона Херат

Посланието дойде, след като ислямистите обявиха, че са превзели долината Панджшир, традиционен бастион на съпротивата - първо срещу СССР, след това срещу талибаните.

Назари каза, че Националният фронт на съпротивата ще продължи борбата си. И Масуд, и неговият съюзник, бившият вицепрезидент на Афганистан Амрула Салех, са в безопасност и все още са в страната, добави той.

"Талибаните може да контролират повече география, но им липсва легитимността, която има Националният фронт на съпротивата", настоя той и увери: "Създава се национална съпротива."

Талибаните забраняват на афганистанските жени да спортуват

Талибаните забраняват на афганистанските жени да спортуват

Въпреки по-ранните си обещания