Неделният екореферендум в германската столица Берлин се провали поради недостатъчно гласове в подкрепа на предложението, съобщи dpa.

След преброяване на около 98 на сто от гласовете, стана ясно, че привържениците на предложението изпревариха с малко противниците на подобна промяна в закона.

Този резултат обаче отговаря само на едно изискване за успешно предложение.

Второто изискване, кворум от най-малко 25 процента от всички имащи право на глас, не беше спазено.

Малко преди края на преброяването имаше около 423 000 гласа "за" и около 405 000 гласа "против". Кворумът за успешен референдум би бил около 608 000 гласа в подкрепа на предложението.

Референдумът призова Берлин да стане климатично неутрален до 2030 г. Целта означава, че след по-малко от осем години на града вече няма да бъде позволено да допринася допълнително за глобалното затопляне.

Съществуващ закон определя крайния срок за постигането на тази цел до 2045 г., което е и националната цел на Германия.

Групата инициирала предложението, твърди, че настоящата цел на Берлин не е в съответствие с Парижкото споразумение за климата от 2015 г., което има за цел да ограничи глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзийв сравнение със средната стойност от преди индустриалния период.

Германия се разбра с ЕК за двигателите с вътрешно горене

Германия се разбра с ЕК за двигателите с вътрешно горене

Ще могат да бъдат регистрирани и след 2035 г., но с неутрални емисии на CO2

Десноцентристкият Християндемократически съюз, който спечели неотдавнашните местни избори в столицата и вероятно ще ръководи новото си правителство, се противопостави на предишната цел.

Припомняме, че на 25 март Германското правителство постигна споразумение с Европейската комисия по спора за забраната от 2035 г. на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене. Автомобилите с двигатели с вътрешно горене ще могат да бъдат регистрирани в Европа и след 2035 г., но ако използват горива с неутрални емисии на CO2.