Като провокация определиха от Руското външно министерство статия на македонската редакция на Deutsche Welle, в която се споменава, че пръв за разделянето на Македония се е обявил руският външен министър Сергей Лавров. Това пише "Газета.ру", позовавайки се на коментар от сайта на външното министерство на Русия.

"Обръщаме внимание на възмутителна по своето съдържание публикация, в която се правят опити да бъде приписана на Сергей Лавров идеята за разделяне на Република Македония. Лавров не само че никога не е правил подобно изявление, напротив, той решително осъжда подобни въпроси", се казва в изявлението.

От ведомството добавят, че подобна идея е изказана от американския конгресмен - републиканецът Даной Рорабахер, а не от руския министър Сергей Лавров.

Хипотезата за разделението на Македония не е никак шеговита, убеден Божидар Димитров

Хипотезата за разделението на Македония не е никак шеговита, убеден Божидар Димитров

Американският политически елит бил разделен какво да прави

"Очевидно, че това е умишлено - чиста проба провокация, чиято цел е да урони престижа на Русия в Балканския регион, още повече да "разгори" ситуацията в Македония", допълват от Министерството на външните работи на Русия.

В македонската редакция на Deutsche Welle излезе статия "Предложение на Рорабахер - версия на старото предложение на Русия?". В нея се казва за изявлението на Дани Рорабахер, който заявява, че "Македония не е държава" и трябва да бъде разделена между Косово и България.

Груевски: Чужди дипломати да не се месят във вътрешните работи на Македония

Груевски: Чужди дипломати да не се месят във вътрешните работи на Македония

На импровизиран митинг...

Авторът на статията се позовава на публикация на австрийския вестник Der Standart, в който се потвърждава, че идеята за разделяне на Македония първо е била повдигната от Сергей Лавров.