Моделът на глобализация, създаден от Запада в преследване на собствените си интереси, вече е отживелица. Това заяви руският президент Владимир Путин в обръщение към участниците и гостите на международния форум "Примаковски четения", съобщава ТАСС.

"Очевидно е, че глобализационният модел, създаден до голяма степен от западните страни в преследване на техните собствени интереси, вече е отживелица и сега преживява дълбока криза. Появява се нова, по-справедлива и по-демократична система на международни отношения, която по-добре ще отговаря на нуждите на глобалното мнозинство", подчерта руският лидер.

Путин: САЩ искат да разцепят и отслабят Русия

Путин: САЩ искат да разцепят и отслабят Русия

Москва минава в атака срещу Запада

Въпреки това, по негови думи, "една добре позната група държави", която е свикнала да доминира в световните дела, няма да се спре пред нищо, за да запази отслабващото си влияние, като използва откровен шантаж и тактики на натиск със силна ръка и същевременно заменя международното право с някакъв вид "ред, основан на правила".

"Подобна дестабилизираща политическа линия предизвика както кризата около Украйна, така и трагичната ескалация на израелско-палестинския конфликт", подчерта руският президент.

Той отбеляза, че форумът "Примаковски четения", "който носи името на бележития държавник, дипломат и академик Евгений Примаков, е получил заслужено признание".

"Участниците в него водят съдържателен и свободен дебат, като не само задълбочено анализират ключовите международни проблеми на днешния ден, но и оценяват дългосрочните тенденции на регионално и глобално ниво, ръководени от систематичен научен подход и обективни факти", посочи Путин.

Медведев: Западът се умори от Украйна и се преориентира към Израел

Медведев: Западът се умори от Украйна и се преориентира към Израел

Според него сухопътната операция в Газа ще се проведе, и то с най-кървави последствия