Руският президент Владимир Путин и беларуският му колега Александър Лукашенко обсъдиха наемническата група "Вагнер", икономическото сътрудничество и външните заплахи по време на двудневни разговори. Това съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от "Ройтерс".

Лукашенко, който миналия месец помогна за постигането на спаразумение за прекратяване на бунта на "Вагнер" срещу руското военно ръководство, пристигна в Санкт Петербург в неделя за среща с Путин.

Двамата лидери се срещат редовно, а също разговарят по телефона, откакто Лукашенко разреши Беларус да бъде използван като плацдарм за руските въоръжени сили при началото на "специалната военна операция" срещу Украйна през февруари 2022 г.

Песков посочи, че двамата държавни глави не са опитвали да постигат нови договорености в последните си разговори, а "в рамките на много близки отношения синхронизират позициите си, синхронизират часовниците си".

Беларус се готви за въоръжен конфликт

Беларус се готви за въоръжен конфликт

Министерството на извънредните ситуации завършва въоръжаването и военното обучение на персонала си

Той отбеляза, че дневният ред е включвал "темата за групата "Вагнер", въпроса за търговско-икономическото сътрудничество, съюзната държава, външните заплахи по периметъра на нашите страни".

Русия и Беларус са свързани в партньорство, наречено "Съюзна държава", в което Москва е доминиращият играч.

Лукашенко доказа своята полезност за Путин не само в началото на войната, но и като позволи на руските сили да тренират в беларуски военни бази и да разположат тактически ядрени оръжия в страната му.

Лукашенко врече Беларус във вярност на Русия

Лукашенко врече Беларус във вярност на Русия

Беларуският лидер увери, че страната му никога няма да стане враг на Москва

Освен това Кремъл приписа на Лукашенко посредничеството в споразумението през юни за прекратяване на бунта, съгласно което лидерът на "Вагнер" Евгений Пригожин получи разрешение да замине за Беларус. Оттогава хиляди негови бойци са се преместили там.

Присъствието им в Беларус обаче предизвика напрежение със съседна Полша, която в отговор засили сигурността си по границите. В резултат на този ход Путин предупреди, че всяка агресия срещу Беларус ще се счита за нападение срещу Русия.