Руският президент Владимир Путин и чеченският лидер Рамзан Кадиров инспектираха във вторник чеченските войски и доброволци, готови да се бият с Украйна, предава "Ройтерс".

Необявената визита на Путин до предимно мюсюлманската република, която е част от Русия, се случва, докато на фона Москва се бори да изтласка украинските сили от Курска област две седмици след като те пробиха границата при най-голямата инвазия в Русия след Втората световна война.

"Докато имаме хора като вас, ние сме абсолютно, абсолютно непобедими", каза Путин на войници в Руския университет за специални сили, учебно училище в Гудермес в Чечения, според стенограма на уебсайта на Кремъл.

Украинската офанзива на руска земя е смущение за Путин и неговата армия, въпреки че руските сили продължават постепенното си, но стабилно настъпление на фронтовата линия в Източна Украйна.

Кадиров, санкциониран от САЩ през 2020 г. и през 2022 г. за предполагаеми нарушения на човешките права и мобилизиране на чеченски войски за борба с Украйна, каза на Путин на отделна среща във вторник, че Чечения е изпратила повече от 47 000 войници от началото на войната да се бият с Украйна, включително около 19 000 доброволци.

Кадиров често се описва като "пехотинец" на Путин.

На журналистически въпрос дали "пехотинците на Путин" като Кадиров оправдават доверието му, Путин каза "Ако имах повече от тези пехотинци, щях да съм много щастлив, но дори един такъв пехотинец струва много", предаде РИА.

Руският президент Владимир Путин посети мястото на обсадата на училището в Беслан през 2004 г. на 20 август, вероятно в опит да свърже руския "антитерористичен" отговор на украинската операция в Курска област с "успешна" руска антитерористична операция в началото на 2000-те. Путин пристигна в Република Алания в Северна Осетия на 20 август и посети мемориала на обсадата на училището в Беслан през 2004 г., както и мястото на самата обсада.

Терористи, свързани с чеченската сепаратистка бригада Рияд-ус Салихийн, взеха за заложници над 1000 възрастни и деца в училище в Беслан за три дни през септември 2004 г., което доведе до смъртта на повече от 330 души, включително 186 деца.

"Тази трагедия ще остане незараснала рана в историческата памет на цяла Русия", каза Путин.

Но той също така добави, че Русия продължава да се сблъсква с врагове, които се опитват да дестабилизират страната.

"И точно както се борихме с терористите, днес трябва да се борим с онези, които извършват престъпления в Курска област и Донбас", каза Путин. "Ние ще накажем престъпниците. В това няма никакво съмнение."

Украйна изпрати ято дронове към Москва

Украйна изпрати ято дронове към Москва

Те са свалени преди да достигнат столицата