Промените в световния ред се случват бързо и необратимо, многополюсният свят вече е реалност. Това заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС. Той направи изявлението си по време на заседание на Съвета на държавните ръководители на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС).

По думите му проактивната позиция на ШОС в международните отношения несъмнено е необходима. Ние сме убедени, че Шанхайската организация за сътрудничество, заедно с БРИКС, са основните стълбове на възникващия нов световен ред. Именно тези асоциации действат като мощен локомотив за процесите на глобално развитие и установяване на многополюсен свят, подчерта Путин.

Руският президент отбеляза, че кръгът на държавите, които се застъпват за справедлив световен ред и са готови решително да защитават своите законни права и да защитават традиционните ценности, се разширява. Той посочи, че възникват и укрепват нови центрове на сила и икономическо развитие.

Руският лидер нарече инициативата за "световно единство за справедлив мир и хармония" стъпка към многополюсния свят. Според него тази инициатива е насочена към разработването на мерки за изграждане на доверие в сферата на стабилността и сигурността, преди всичко в нашия общ евразийски регион. Такива мерки, които да гарантират условия за устойчив растеж за всички еднакво, независимо от политическата и икономическата система, принадлежността към определена религия или изповедание или спецификата на културната структура, допълни Путин.

Си Дзинпин и Путин затягат редиците в ШОС

Си Дзинпин и Путин затягат редиците в ШОС

Към блока се присъедини Беларус