Президентите на Русия, Турция и Иран се срещат в руския черноморски курорт Сочи, за да обсъдят уреждането на кризата в Сирия. Очаква се тримата държавни ръководители да одобрят съвместна декларация след срещата.

Говорейки в началото на срещата, руският президент Владимир Путин коментира, че координираните усилия на Москва, Анкара и Техеран са позволили предотвратяването на разпадането на Сирия. Той отбелязал, че военните действия срещу терористите наближават своя край.

По думите на Путин, достигната е "нова фаза" в кризата в Сирия, но постигането на политическо решение ще изисква компромиси от всички страни, включително сирийското правителство.

Путин говори заедно с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган и иранския президент Хасан Рохани.

"Решаващ удар беше извършен срещу сирийските терористи и това предлага реален шанс да се сложи край на продължителната гражданска война", изтъкна Путин.

Въпреки че са налице перспективи за Сирия да се развие като мирна държава, от голямо значение е да се определят основните принципи на вътрешнополитическата ситуация в близко бъдеще, отбеляза руският държавен глава.

Според Путин "самият сирийски народ трябва да постигне съгласие по принципите".

Освен това руският президент изрази надеждата си, че "Русия, Иран и Турция ще положат най-активни усилия да направят това да работи по възможно най-продуктивният начин".

Той също така отбелязал, че "успехът на предстоящите реформи зависи до голяма степен от решаването на социалните и икономическите проблеми в Сирия - възстановяването на промишлеността, селското стопанство, инфраструктурата, здравната и образователната системи".

Освен това Путин признал, че мащабните военни операции срещу терористичните групировки в Сирия са на път да приключат.

Руският президент добави, че режимът на прекратяване на огъня в Сирия се спазвал и че четирите зони за деескалация, създадени съгласно споразуменията, постигнати по време на мирните преговори за Сирия в Астана, функционират правилно.