Руският президент Владимир Путин обяви, че руснаците и украинците само ще спечелят от споделянето на общо гражданство, коментирайки думите на новоизбрания украински президент Володимир Зеленски за издаването на украински паспорти за руснаците. 

"Наистина така е казал? Много добре. Ако те ще предоставят гражданство на руснаците, ние в Русия ще даваме гражданство на украинците, тогава постепенно ще стигнем до желания резултат и от двете страни, за който говорих. Тоест ние ще имаме общо гражданство", коментира руският лидер пред журналисти след церемония по връчване на ордени "Герой на труда".

Освен това, като се говори за нарушени права, руският държавен глава посъветвал Киев да "започне с грузинците": според Путин Украйна трябва да върне украинския паспорт на бившия президент на Грузия и бивш губернатор на Одеса Михаил Саакашвили, тъй като "той беше незаконно лишен от гражданство".

Зеленски: Истинска нормализация само след пълна деокупация на Донбас и Крим

Зеленски: Истинска нормализация само след пълна деокупация на Донбас и Крим

Той предлага гражданство на руснаци и всички народи страдащи от авторитаризъм

Владимир Зеленски, от своя страна, нарече решението на Москва за предоставяне на руски паспорти на жителите на Донбас опит да "съблазни гражданите на Украйна" и подчерта, че Киев възнамерява да "защити, предостави убежище и украинско гражданство на всички, които са готови да се борят за свобода."

Путин заяви в събота, че Москва обмисляла да предложи на всички украински граждани издаването на руски паспорти по бързата процедура, което разгневи някои политици в Украйна, която е във война с проруските сепаратисти от 2014 г. насам.

Украйна: Ходът на Путин с паспортите  е традиционна кагебистка тактика

Украйна: Ходът на Путин с паспортите е традиционна кагебистка тактика

Опит да вдига залога и да ескалира…

Путин вече подписа заповед за опростяване на процедурата за получаване на руски паспорт за жителите на контролираната от проруските сепаратисти Източна Украйна, което предизвика призиви от страна на Киев за още международни санкции срещу Русия.

Новоизбраният украински президент Володимир Зеленски заяви, че Путин не трябва да очаква много украинци да приемат предложението му за руски паспорт.

Украйна определи като агресия руските паспорти за жителите на Донецк

Украйна определи като агресия руските паспорти за жителите на Донецк

Самият Путин коментира, че това решение се явява въпрос от хуманитарен характер