Руският президент Владимир Путин ще подкрепи Сърбия, ако Белград и Прищина намерят компромис по проблема с Косово, съобщава ТАСС.

Путин коментира и че САЩ виждат космоса като пространство за война и това изисква по-голямо внимание и укрепването на орбитални формирования.

"Разменихме мнения относно ситуацията на Балканите, предимно около Косово, по други належащи регионални проблеми", коментира руският президент и добави, че разговорите "са в приятелска, конструктивна атмосфера. Обсъдихме подробно целия спектър от въпроси на руско-сръбското сътрудничество".

"Отношенията между Русия и Сърбия имат богата история, отключени са от векове на приятелство и духовна общност, традиции на подкрепа и взаимопомощ."

"Русия е готова да подкрепи възможните компромисни решения на проблема с Косово, ако такива се постигнат между Белград и Прищина. Със сигурност ще подкрепим позицията на Сърбия", уверява Путин.

Той отбелязва, че позицията на Русия по отношение на ситуацията в Косово не се променя. "Основата за постигане на споразумение трябва да остане резолюция 1144 на Съвета за сигурност на ООН, която определя основните принципи за мирно разрешаване на кризата в Косово", спазване на суверенитета и териториалната цялост, както и гарантиране на законните интереси на всички етнически групи обитаващи региона.

Путин: Ежедневно засилваме стратегическото партньорство със Сърбия

Путин: Ежедневно засилваме стратегическото партньорство със Сърбия

Вучич е благодарен за опазване на териториална цялост и интереси на Сърбия

Путин обяви готовността си да достави граждански самолети на Сърбия, руската страна е готова да организира на летището в Белград регионален център за поддръжка и ремонт на руска авиотехника.

"Руската страна предлага съдействие при актуализирането на флота на сръбския национален превозвач Air Serbia, докато те са готови да доставят не само местни самолети, но и да организират регионален център за поддръжка и ремонт на руски самолети на летището в Белград".

Според Путин, "руско-сръбското икономическо сътрудничество е достигнало добро ниво". Според него "през 2018 г. двустранната търговия възлиза на 2,2 милиарда долара, през януари-септември 2019 г. взаимният търговски оборот нараства с още 9,5%, руските инвестиции в сръбската икономика надхвърлят 4 милиарда долара".

Сред най-големите инвеститори Путин определи корпорацията "Газпромнефт", която е инвестирала около 3 милиарда долара в сръбската компания и възнамерява да инвестира още 1,4 милиарда долара до 2025 година.

Президентът на Руската федерация подчерта, че "компании от Русия подпомагат развитието на транспортната инфраструктура на Сърбия. По-специално с участието на Руските железници се модернизират сръбските железници, създава се съвременен диспечерски център, който значително ще увеличи скоростта и ефективността на транспорта", каза той.

Путин отбелязва също, че "както Сбербанк, така и застрахователната компания "Согаз", които предоставят широк спектър от финансови услуги на физически и юридически лица, съпътстват дейността на руските и сръбските предприятия в областта на енергийната и транспортната инфраструктура в Сърбия".

Путин скастри България, че бави "Турски поток"

Путин скастри България, че бави "Турски поток"

Русия щяла да намери други възможности за реализацията му

Руският президент отбелязва и  че "сръбските компании са широко представени в руската икономика в такива сектори като строителството и производството на строителни материали, производството на лекарства, храни и храни и предоставянето на туристически услуги".

От своя страна, президентът на Сърбия благодари на Владимир Путин, че спаси Сърбия "от стигмата на челото" през 2015 г., когато Русия отхвърля в Съвета за сигурност на ООН проект за резолюция относно трагичните събития в Сребреница през 1995 г.

"Ние в Сърбия ценим Путин повече, отколкото предишните ръководители на Русия. Нека руснаците да не ни се сърдят за това. Ако Путин управляваше Русия през 1999 г., никой нямаше да ни бомбардира", коментира Александър Вучич.

"Никога няма да забравим и 2015 г., когато Путин ни спаси от стигмата на челото, ако бяхме обявени в Съвета за сигурност на ООН виновни за геноцид", добави Вучич.

На 8 юли 2015 г. Русия отхвърля проект на резолюция в Съвета за сигурност на ООН относно трагичните събития в Сребреница през 1995 г. Документът характеризира убийството на около 8 хиляди босненски мюсюлмани там като геноцид.

Не са водени преговори за доставка на С-400 за Сърбия, коментира руският вицепремиерът Юрий Борисов. "Всичко е възможно. Доколкото знам, няма поръчка за С-400. Може би аз не знам нещо, но не са го обсъждали с мен."

Борисов добави, че Русия "по искане на сръбската страна предсрочно доставя определени видове бронирани машини. Това е разузнавателна и десантна бойна техника. Научихме, че американците искат да им наложат санкции за доставките на "Панцир", но потвърдиха, че събитията от 1999 г. ги научиха, че трябва да се защитят", подчертава руският вицепремиерът.

"Високо оцениха оборудването, те ще планират да обмислят придобиването. Сега изтребителите МиГ-29 се модернизира до ниво МиГ-29М. Като цяло увеличаваме обемите на доставка от година на година", допълва Юрий Борисов.

Вучич говори с Путин за САЩ, Европа, Косово, газ, сръбската армия и света

Вучич говори с Путин за САЩ, Европа, Косово, газ, сръбската армия и света

"Обичам Русия, Германия, Франция, Америка, но най-много обичам Сърбия"