Използването на платежни системи от страна на Вашингтон за политически цели подкопава щатския долар като глобална валута. Това обяви руският президент Владимир Путин по време на срещата на върха на БРИКС в Южна Африка, съобщават руските медии.

"Що се отнася до нашите американски партньори, които поставят ограничения, включително такива за доларови транзакции, смятам, че това е голяма стратегическа грешка. По този начин те подкопават доверието в долара като резервна валута", коментира руският държавен глава.

Путин добави, че Русия няма намерение да се откаже от щатския долар, тъй като той масово се използва в международната търговия и от бизнеса.

"Ще продължим да използваме американския долар освен ако САЩ не ни попречат да го направим", изтъкна Путин в заключителното си обръщение към лидерите на БРИКС.

Руският президент обаче подчертал необходимостта от други валути в световната търговия и появата на нови резервни валути като рублата.

Путин обяснил ликвидацията от страна на Русия на притежаваните американски държавни ценни книжа и увеличаването на националните златни резерви като стратегия за минимизиране на рисковете.