Да се наричат руснаците некоренен народ на Украйна е не просто некоректно, но и смешно и глупаво. Това заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

По негови думи е очевиден факт, че хората, влезли заедно с тези територии в състава на Руската държава, са се наричали руснаци.

Путин подчерта и че през XVII век жителите, населявали територията на днешна Украйна, "са се смятали и наричали руски и православни християни".

На 18 май украинският президент Владимир Зеленски обяви, че в парламента е внесен законопроект за коренните народи на Украйна, за да бъдат гарантирани правата им. Начинът, по който в теста е описано кой народ се смята за коренен, обаче означава, че това не важи за руснаците.

Русия осъжда непризнаване на руснаците за коренно население на Украйна

Русия осъжда непризнаване на руснаците за коренно население на Украйна

Слуцки: Епидемия от "кафява чума" през 21 век няма да бъде допусната

Според Путин въпреки че законопроектът не отговаря на нормите на международното хуманитарно право, Западът няма да реагира на това.

Идеята на Киев да обяви руснаците за некоренно население на Украйна е "мощен, много сериозен удар по руския народ като цяло и това, разбира се, не може да ни остави безразлични", категоричен бе той.

По негови думи опитите народите в Украйна да се делят на коренни и некоренни напомнят теорията и практиката на нацистка Германия.

Относно влизането на Украйна в НАТО Путин определи като "умни хора", онези украинци - според него те са поне 50% - които не искат страната им да става член на Алианса. Той обясни позицията им с нежеланието им да се окажат на огневата линия и да бъдат "разменна монета и пушечно месо".

Зеленски очаква покана от НАТО за Киев

Зеленски очаква покана от НАТО за Киев

Украйна иска повече оръжие и военна техника от САЩ