Руският президент Владимир Путин обяви в петък предстоящите военни учения на ръководения от Москва блок на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС).

В речта си на среща с казахстанския си колега Касим-Жомарт Токаев в Сочи Путин отбеляза, че тази година Русия и Казахстан отбелязват 30-годишнината от установяването на дипломатически отношения и че двете страни работят в тясно сътрудничество в много области.

Шефът на британското разузнаване: Путин напълно загуби информационната война в Украйна и на Запад

Шефът на британското разузнаване: Путин напълно загуби информационната война в Украйна и на Запад

Кибервойната е не по-мако брутална от физическата

"Нашите министерства и ведомства работят активно, междуправителствената комисия работи активно. Външните министерства (на Русия и Казахстан) и министерствата на отбраната съвместно подготвят различни събития, включително съвместни учения в рамките на ОДКБ", каза Путин.

По-рано военното ведомство на Казахстан съобщи, че е провело разговори с колегите си от ОДКБ за подготовката и провеждането на специалните учения "Търсене (Поиск)-2022", "Ешелон-2022" и "Взаимодействие-2022".

Представителите на ОДКБ са постигнали съгласие по основните части на ученията, контингентите и други организационни въпроси.

Путин похвали руските оръжия, иска да въоръжава съюзниците на Русия

Путин похвали руските оръжия, иска да въоръжава съюзниците на Русия

Руският президент е доволен, че страната му има много съмишленици на различни континенти

Всички учения, съчетаващи подготовката на различни компоненти на войските на ОДКБ, се планира да се проведат в единна оперативна среда на територията на Казахстан на полигона Матибулак.

По-специално, по време на специалното учение "Търсене-2022" ще бъдат отработени въпроси за организиране и провеждане на разузнаване, а "Взаимодействие-2022" ще предвижда отработване на въпроси за подготовка и провеждане на съвместна операция за локализиране на въоръжен конфликт в Централноазиатския регион на зоните за колективна сигурност.