Закон, иницииран от украинския президент Володимир Зеленски, за коренните народи на Украйна, в който руснаците не се появяват като такъв, беше окончателно приет от Върховната рада (украинския парламент), съобщава ТАСС.

За него гласуваха 325 депутати, което е конституционно мнозинство. Минута по-рано документът беше одобрен на първо четене с 331 гласа.

"В проектозакона се дефинира понятието "коренен народ на Украйна", според което това е автохтонна (коренна по произход, б. р.) етническа общност, която се е образувала на територията на Украйна, явява се носител на самобитен език и култура, има традиционни, социални, културни или представителни органи, осъзнава се за коренно население на Украйна, съставлява етническо малцинство в състава на нейното население и няма собствено държавно образувание извън пределите на Украйна. Съгласно това определение проектозаконът предлага да се установи, че коренни народи на Украйна се явяват кримските татари, караитите, кримчаките", се говори в пояснителна бележка към документа.

Тази формулировка показва, че руснаците в Украйна не могат да се смятат за коренен народ.

Законът не беше подкрепен от нито един член на проруската партия "Опозиционна платформа - За живота". 226 депутати от управляващата партия "Слуга на народа" подкрепиха закона, 25 гласа дойдоха от "Европейска солидарност", председател на която е бившият украински президент Петро Порошенко, "Баткивщина" на бившия министър-председател Юлия Тимошенко - 19 гласа и др.

Законът определя правния статут на коренните народи на Украйна и установява правни гаранции за притежаването на всички права на човека и основните свободи, установени от нормите на международното и националното право.

"Прилагането на разпоредбите на проектозакона ще допринесе за осигуряване на правото на коренните народи на Украйна на самоопределение, самостоятелно определяне на техния политически статус, свободно изпълнение на тяхното икономическо, социално и културно развитие по начини, които не противоречат конституцията и законите на Украйна", се казва в пояснителната бележка.

Освен това, съгласно закона, коренните народи се защитават от действия, насочени към: лишаване от признаци на етническа принадлежност, лишаване от културни ценности, "изселване или принудително изселване от местата на компактно пребиваване под всякаква форма", "принудителна асимилация или принудителна интеграция във всякаква форма", разпалване на расова, етническа или религиозна омраза срещу тях, а също така им се гарантират културни, образователни, езикови и информационни права.

Появата на инициативата на Зеленски е свързана с факта, че Крим беше окупиран от Русия, както и с обвинения срещу последната, че е нарушила правата на коренните народи, живеещи на територията на полуострова.