Две ракети бяха изстреляни от Южен Ливан към Израел в четвъртък, предизвиквайки ответна реакция от израелската армия, съобщиха източници от двете страни, цитирани от "Ройтерс".

Инцидентът се случи в контекста на засилено напрежение между Израел и арабските нации след провеждането на едно от най-големите военни нахлувания на Израел в продължение на десетилетия в лагера Дженин на Западния бряг.

Три източника от Ливан заявиха, че две ракети бяха изстреляни към Израел, като едната от тях е паднала на ливанска територия, а другата в близост до спорната зона до границата.

Израелската армия по-късно потвърди изстрела на ракета, след като първоначално отхвърли информацията. До момента няма доклади за причинени щети.

В отговор на ракетния обстрел Израелските отбранителни сили извършиха удари в зоната, откъдето са изстреляни ракетите, се казва в военно изявление.

Жителите на израелските общности в близост до границата не получиха специални инструкции, въпреки че по време на големи инциденти обикновено се призовава гражданите да се прикрият.

Свидетели на местността съобщиха за високи стълбове бял дим, издигащи се от южната част на Ливан. Жител от селото Вацани в Южен Ливан, където падна една от ракетите, заяви, че тя е ударена от артилерийски огън от страна на Израел.

Около 15 снаряда, изстреляни от Израел, са паднали в Ливан, съобщи националната информационна агенция на Ливан.

За момента никой не е поел отговорност за ракетния обстрел от Ливан, като служебният премиер на държавата, Наджиб Микати, заяви че следи развитието на ситуацията заедно с командващия на ливанската армия.

Източници в Ливан съобщиха, че втората ракета е паднала близо до спорното село Гаджар, което е разположено на границата между Израел и Ливан, където жителите се идентифицират със Сирия.

Хизбула, мощната ливанска групировка, подкрепяна от Иран, която контролира Южен Ливан и е водила няколко войни с Израел, изрази подкрепа за палестинската кауза по време на израелската операция в лагера Дженин на Западния бряг.

Хизбула не коментира информацията за ракетния обстрел. В отделно изявление групировката осъди "опасните мерки", предприети от израелските сили в северната част на Гаджар, която Ливан счита за своя територия.

Те обвиниха Израел в изграждането на телена ограда и циментова стена. Министерството на външните работи на Ливан изрази загрижеността си за тези действия, като ги определи като създаване на "нова реалност на място". Израелската армия не отговори незабавно на обвиненията на Хизбула.

Мироопазващите сили на ООН в Южен Ливан призоваха всички страни да проявят сдържаност и да избягват ескалация след размяната на огън в четвъртък, като обърнаха внимание, че районът вече е изпитал напрежение по-рано през седмицата.

През април Израел обвини палестинската ислямистка групировка Хамас в изстрелването на ракети от Ливан към Израел, което предизвика поредица от военни действия на израелска територия.

ООН „разтревожени“ от мащаба на нападението в Дженин

ООН „разтревожени“ от мащаба на нападението в Дженин

Въздушните удари са прекънали доступа до вода, електричество и медицинска помощ