Бившият босненскo-сръбски генерал Ратко Младич започна да се защитава пред Международния наказателен трибунал за бивша Югославия със свидетелските показания на бивш сръбски офицер, който твърди, че Младич никога не е нареждал да се стреля по цивилни в обсъдената столица Сараево по време на Босненската война, съобщава АП.

Показанията на Миле Сладое, сръбски командир в Сараево по време на войната, са част от опитите да бъде изчистено името на Младич, който е обвиняван за геноцид по време на войната през 1992-1995 година.

Срещу Младич са повдигнати 11 обвинения, че е организирал обсадата на Сараево и клането в Сребреница през 1995 година, когато бяха убити около 8 хиляди мюсюлмани.

Той отхвърля обвиненията и твърди, че неговите сили са се опитвали да защитят сърбите по време на конфликта, при който загинаха 100 хиляди души. Ако бъде признат за виновен, Младич може да получи максимум доживотна присъда.

72-годишният се изправи и приветства влизането на Сладое в съдебната зала.

Всички военни действия бяха за самоотбрана", каза адвокатът на Младич Миодраг Стоянович, обобщавайки прочетените от Сладое седем страници показания.

Сладое „никога не е получавал заповед от началника си, нито той е издавал заповед...да се нападат цивилни сгради", поясни адвокатът.

Свидетелят показа на съдиите карта на Сараево, осеяна с кръгове, които според него показват считаните от сръбските сили легитимни цели.

„Нямаше част от града, в която да няма военни обекти и съоръжения", отбеляза свидетелят.

Сърбите отхвърлят обвиненията, че систематично са обстрелвали цивилни граждани по време на обсадата на Сараево, подчертавайки, че те са били нападани от босненски мюсюлмани в града.

Младич бягаше от правосъдието 16 години преди да бъде арестуван през 2011 година в северната част на Сърбия.