Посланиците на Г-7 и президентът на Украйна Володимир Зеленски обсъдиха военните и икономическите нужди на Украйна във войната с Русия и посочиха продължаването на реформите, съобщи "Укринформ".

"Посланиците на Г-7 продължиха диалога си с президента Зеленски. Този път в Одеса разговаряха за военните и икономическите нужди на Украйна във войната, водена от Русия. Радвахме се да чуем, че реформите ще продължат, като помагаме Украйна да стане още по-устойчива срещу агресора", се казва в публикацията в "Туитър" на Германското председателство на групата за подкрепа на посланиците на Г-7 за Украйна.

Посланиците на Г-7 и Турция очакват възобновяването на износа на украинско зърно в Одеса

Посланиците на Г-7 и Турция очакват възобновяването на износа на украинско зърно в Одеса

Очаква се заминаването на първия кораб

Както беше съобщено, споразумение за износ на зърно и други хранителни продукти от пристанищата на Украйна беше подписано в Истанбул след четиристранна среща между Украйна, Турция, ООН и Русия на 22 юли.

На 29 юли посланиците на страните от Г-7 и Турция в Украйна пристигнаха в Одеса, за да свидетелстват за важността на изпълнението на споразумението за възстановяване на износа на украински храни.

Българският сухотоварен кораб "Рожен" ще бъде първият плавателен съд, който ще превози зърнени култури от Украйна съгласно постигнатото споразумение за "зърнени коридори" от три украински пристанища през Черно море, съобщи БНТ.

"Рожен" ще трябва да премине по определения коридор от Черноморск (Иличовск) до румънското пристанище Сулина и оттам до Истанбул, където ще премине проверка на товара и ще продължи по предварително договорен курс за Великобритания.

По информация от специализираното украинско издание USM българският кораб превозва 40 000 тона царевица до Великобритания.Той вече е бил натоварен.

Част от екипажа на кораба ни "Рожен" е обновен

Част от екипажа на кораба ни "Рожен" е обновен

На 30 април са се прибрали някои от 17-те моряци и капитана