Властите във Финландия заявиха в понеделник, че страната е регистрирала най-натоварения уикенд за годината по отношение на руски граждани, влизащи в страната, след обявяването на частична мобилизация в Русия, съобщи АФП.

"Миналият уикенд беше най-натовареният уикенд за годината за трафика по източната граница", каза Мерт Сасиоглу от финландската гранична охрана пред АФП.

Граничната агенция съобщи, че близо 8600 руснаци са влезли във Финландия през сухопътната граница в събота и близо 4200 са преминали по другия път. В неделя са пристигнали над 8300 руснаци, а близо 5100 са си тръгнали.

ЕС мисли какво да прави с бягащите от мобилизацията руснаци

ЕС мисли какво да прави с бягащите от мобилизацията руснаци

Мненията са разделени

"Процентът на пристигащи е около два пъти в сравнение с преди седмица, каза Сасиоглу. Основната причина е мобилизацията, но отчасти се обяснява и с факта, че и Финландия, и Русия облекчиха ограниченията за COVID-19 през лятото."

Припомняме, че скандинавската страна обяви на 23 септември, че планира "значително да ограничи влизането на руски граждани" и ще финализира решението в "следващите дни".

85% от финландците подкрепят спирането на туристическите визи за руснаците

85% от финландците подкрепят спирането на туристическите визи за руснаците

След като властите в страната поискаха такава мярка за ЕС

Въпреки че ограничението все още не е в сила, граничната служба заяви, че е готова да приложи новите правила "в рамките на един ден".

Сасиоглу каза, че се подготвя за "трудно развитие" с развитието на ситуацията.

"Възможно е, когато пътуването бъде ограничено, опитите за незаконно преминаване на границата да се увеличат", обясни той.

В събота граничните служители заловиха четирима души, заподозрени в незаконно преминаване на границата в района на Куусамо в източна Финландия. Те веднага са подали молба за убежище, когато са били задържани.

Финландия иска от ЕК да забрани и туристическите визи за руснаците

Финландия иска от ЕК да забрани и туристическите визи за руснаците

Нови мерки

Опашки от руснаци се извиха по граничните пунктове с Грузия, както се съобщава и за наплив по летищата. 

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков каза по-рано, че информацията е силно преувеличена.

Естония, Латвия, Литва и Полша, другите страни от ЕС, които граничат с руска територия, започнаха да връщат руски граждани от граничните пунктове в полунощ в понеделник, след като решиха да ограничат едностранно влизането на руснаци.

Трите балтийски държави обявиха, че няма да предложат убежище на руснаци, бягащи от мобилизацията, казаха техните министри в сряда.