Говорители на талибаните заявиха, че движението подготвя атентати срещу ресторанти в Кабул, които се посещават предимно от чужденци, предаде АП.

Това изявление се случва дни след като пред най-луксозния хотел в Кабул - "Серена" беше извършен самоубийствен атентат, в който загинаха осем души, измежду които норвежки журналист, американец и филипинка.

Наша цел ще бъдат ресторантите в Кабул, в които се хранят чужденци, както и военни, заяви Забулах Мужахид, говорител на талибаните.

След атаката пред хотел „Серена" генералният секретар на ООН Бан Ки-мун осъди остро атентата и призова за двойни усилия за стабилизирането на Афганистан. Той добави, че тази атака няма да намали отговорността и задълженията, които международната общност имат в страната.

Атентатът срещу хотела, в които отсядат предимно чужденци, е ясен знак за все по-задълбочаващата се стратегия на бунтовниците, целяща да дестабилизира правителството на президента Хамид Карзай и подкопаване на усилията на Запада за засилване на сигурността в страната, коментира агенцията.