Популярността на президента на Франция Еманюел Макрон е скочила до най-високото си равнище от година, въпреки поражението на евроизборите, които опозицията превърна в референдум за първите му две години на власт, показва социологическо проучване, цитирано от "Синхуа".

Макрон получава 36 процента одобрение в месечното проучване на социологическата агенция Odoxa за юни. Това е най-голямото повишение в рейтинга му, откакто встъпи в длъжност през 2017 г.

Популярността му е скочила с 6 процентни пункта от 30% преди евроизборите, което бележи най-добрия му рейтинг от юни 2018 г.

Социолозите обясниха солидния рейтинг на одобрение с позитивното въздействие на общата политика на правителството и отслабването на опозиционните партии след евроизборите.

Според проучването Макрон, който разби традиционната левица и десница, като създаде свое движение през 2016 г., е повишил одобрението си сред дясната партия "Републиканците". Четиридесет и три процента от дясноцентристките консерватори са заявили, че одобряват работата му, което е с 10 процента повече от предходния месец.

В левия лагер 9 процента повече от поддръжниците на Социалистическата партия са изразили одобрението си за Макрон, а 11 на сто от крайнолявата "Неподчинена Франция" са подкрепили 41-годишния президент.